Ajutor de șomaj 2023. Ce este și cum se poate obține?

Ajutor de șomaj 2023. Ce este și cum se poate obține?

Ajutorul de șomaj reprezintă un sprijin financiar oferit de stat, care are rolul de a sprijini persoanele care nu își găsesc de muncă, se află între job-uri sau activitatea în care profesau nu mai există.

În anul 2023, aceste beneficii au devenit și mai importante, oferind un sprijin financiar temporar pentru cei care și-au pierdut locurile de muncă din diverse motive, cum ar fi pandemia. Ce acte ai nevoie în 2023 pentru a obține ajutorul de șomaj, care este modul de calcul și limita maximă a beneficiilor?

Condițiile pentru acordarea acestui drept sunt următoarele:
- A realizat un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimii doi ani (24 de luni) înainte de a depune cererea pentru ajutorul de șomaj.
- Nu are venituri deloc din activități autorizate conform legii sau are venituri din activități autorizate conform legii mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, care pentru 2023 este de 500 de lei.
- Nu îndeplinește condițiile de pensionare conform legii.
- Este înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Acestea sunt condițiile pe care un român trebuie să le îndeplinească în 2023 pentru a obține ajutorul de șomaj pe o perioadă determinată.

Totodată, trebuie să știi că în fiecare an, pe 1 martie, valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează în funcție de inflația din anul prezent.

Dacă un tânăr a terminat liceul și are o vârstă de minimum 16 ani, trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își are domiciliu, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii liceului.

Indemnizația de șomaj pentru tinerii care au absolvit liceul este de 50% din valoarea ISR și se acordă după 60 de zile de când tânărul a absolvit liceul.

Conform articolului 39 din Legea 76/2002, indemnizația de șomaj se acordă șomerilor pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stadiul de cotizare, după cum urmează:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Pentru a obține ajutorul de șomaj în 2023 vei avea nevoie de următoarele acte:
- Cerere-tip
- Actul de identitate (în original)
- Actele de studii și de calificare (în original, dar și în copie)
- Adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă, ori că are eventuale restricții medicale
- Actele eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că persoana nu realizează venituri sau că realizează din activități monitorizate legal, dar suma rezultată în urma acestora nu depășește valoarea indicatorului social de referinta (ISR) – 525,5 lei
- dosar plic

Acte necesare pentru dosarul de șomer neindemnizat
- Actul de identitate (original si copie);
- Acte de studii si calificare (original si copie) ;
- Carnetul de munca (original si copie) ;
- Adeverință medicală, din care sa rezulte ca este apt de muncă sau alte restricții medicale ;
- Certificat fiscal eliberat de organele financiare teritoriale din care sa rezulte veniturile proprii impozabile;
- Dosar plic.

Acte necesare pentru ajutor de șomaj pentru absolvenții de liceu
- Actul de identitate (original si copie);
- Diploma sau adeverință de absolvire (original si copie)
- Adeverință medicală, din care sa rezulte ca este apt de munca sau alte restricții medicale ;
- Certificat fiscal eliberat de organele financiare teritoriale din care sa rezulte veniturile proprii impozabile;
- Dosar plic.
Actele se depun în termen de 60 de zile de la data absolvirii.

Sursa: StirilePROTV

Stirea anterioara

De ce gogoșarii sunt buni pentru cei care practică un sport

Stirea Urmatoare

Tânăr rănit după ce s-a izbit cu mașina într-un cap de pod apoi s-a răsturnat pe carosabil

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.