Radu Dumitru: „Dacă pe sticla de apă nu scrie minerală, uită de ea!”

Radu Dumitru: „Dacă pe sticla de apă nu scrie minerală, uită de ea!”

România, piața apelor îmbuteliate a înregistrat un salt extraordinar în ultimii ani, pentru 2016 fiind estimată o cifră de afaceri de circa 5 miliarde de lei.

Oferta e tot mai variată, iar noi, consumatorii, tot mai bulversaţi. Marea dilemă apare în faţa raftului, când avem în faţă 20 - 30 de tipuri de apă. Foarte mulţi români aleg apa cea mai ieftină, fără să ia în calcul că diferenţa de preţ față de una mai scumpă nu înseamnă neapărat cheltuieli de marketing. Însă, după câte un scandal legat de germenii găsiţi în apă, ne întrebăm cum să nu tragem „lozul necâştigător”. Ce criterii trebuie să avem în vedere atunci când alegem o anumită marcă de apă, cum au “răsărit”, ca ciupercile după ploaie, sute de producători de apă, deşi România are doar 68 de mărci recunoscute, şi, mai ales, ce îmbuteliază aceştia - sunt doar câteva dintre întrebările la care Jurnalul Naţional şi-a propus să găsească răspunsuri, într-un dialog purtat cu directorul general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), Radu Dumitru.
 
Maximum 30 de producători de apă minerală

Monica Cosac: - O analiză economică recentă arată că sunt peste 400 de producători din domeniul apelor. Cu toate acestea, România are doar 68 de mărci de ape minerale recunoscute. Ce este cu această diferenţă? Şi ce îmbuteliază toţi aceşti producători?

Radu Dumitru: - Aceasta este una dintre marile mele problemele ca manager al Societății Naţionale a Apelor Minerale. Ați descoperit un lucru extraordinar: 400 de producători, doar 68 de mărci de apă minerală licenţiate. Iar mari producători de apă minerală sunt maximum 30. Deci, cam două branduri are fiecare producător de apă minerală. Diferența de la 30 la 400 este reprezentată de acele mici firmulițe-bombă, care au apărut pe piață și care nu știm ce îmbuteliază. Spun ei: apă de masă, apă de izvor, apă de băut, apa cea mai bună, cu PH-ul cel mai ridicat... Dacă stai să asculți poveștile lor, ai băut o sticlă de apă și te-ai vindecat de orice!

Marea problemă a României în momentul acesta este o lipsă a legislației pe această temă a apelor îmbuteliate.

Cei care exploatează apa minerală, cei care o îmbuteliază, plătesc redevență statului român. Restul nu plătesc nimic! De aici și diferența de preț. Iar omul când se duce în magazin, cumpără apa cea mai ieftină. Nu am nimic cu supermarketurile, dar să ajungă ca fiecare brand din România să aibă marca lui proprie de apă, pe care nu știm unde o îmbuteliază și nici ce calitate are apa respectivă, este strigător la cer!

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.