Dinți sănătoși pe viață! Iată ce trebuie să faci!

Dinți sănătoși pe viață! Iată ce trebuie să faci!

Cabinetele de stomatologie din Romania ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara, pentru a mentine sanatatea danturii unui popor care foloseste putin peste un tub de pasta pe an si isi schimba periuta de dinti la fiecare doi ani.

Aceasta stare de fapt s-ar schimba repede daca oamenii ar intelege ca avem atat de multe motive pentru a ne mentine o dantura sanatoasa, incepand de la frumusetea zambetului, nevoia de a mesteca hrana, dorinta de a avea un organism sanatos si lista poate continua.

Cercetarile sugereaza ca afectiunile dentare pot duce la multe afectiuni, inclusiv un risc crescut de boli de inima, de aceea daca ne ingrijim dantura corespunzator, vom avea o viata mai lunga si mai frumoasa. Pentru ingrijirea danturii, numerosi oameni apeleaza la proceduri stomatologice complexe, cum ar fi servicii de implantologie pentru a inlocui dantura afectata. Insa pana acolo, mai indicate sunt metodele de preventie, si nu cele de tratare:
 
„Din fericire, exista modalitati simple de a mentine dintii puternici si sanatosi din copilarie pana la batranete. Exista metode prin care putem preveni aparitia afectionilor dentare si a complicatiilor din organismul nostru, iar igienizarea corecta a danturii este primul pas spre o sanatate orala si generala buna pana la batranete", afirma dr. Andra Custura, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile.
 
Iata sfaturile specialistului cu privire la tructurile de ingrijire a dintilor pentru intreaga familie, pentru o sanatate general ape viata:
 
Copiii trebuie sa inceapa sa-si ingrijeasca dintii cat mai devreme. Unul din patru copii dezvolta semne ale cariilor dentare inainte de a incepe scoala. Jumatate dintre cei cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani au carii. Ingrijirea dentara ar trebui sa inceapa de indata ce apare primul dinte al unui copil, de obicei in jurul varstei de sase luni. Primii dinti ai copilului pot fi curatati cu periute de dinti speciale, cu peri extrem de moi si cu pasta de dinti pentru copii.
 
Izolati problemele la timp. Molarii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani. Straturile subtiri de protectie de pe suprafetele din spate pot preveni aparitia cariilor. In conformitate cu cercetarile efectuate, etansarea poate reduce in mod semnificativ cariile. Cariile netratate in copilarie pot avea urmari neplacute in perioada adolescentei sau a maturitatii si pot atrage probleme mai grave ale danturii, care pot necesita procedee invazive de tratament, cum ar fi servicii de implantologie. Pentru a afla mai multe despre ce presupune implanturile dentare, accesati pagina noastra de pe blog.
 
Folositi suficient - dar nu prea mult - fluor. Cel mai important element in domeniul sanatatii orale este fluorul, care intareste smaltul, facandu-l mai putin predispus sa se descompuna. In cazul in care apa nu este fluorurata, discutati cu medicul specialist stomatolog, care ar putea sugera punerea unei aplicatii de fluor pe dinti. Multe dintre pastele de dinti contin acest element, de asemenea, apa de gura cu fluor. Fluorura ar trebui sa fie utilizata cu moderatie la copiii mici, prea mult poate provoca pete albe pe dinti.
 
Periati dintii de doua ori pe zi si folositi ata dentara zilnic. Bolile gingiilor si aparitia cariilor dentare raman probleme majore - si nu doar pentru persoanele in varsta. Trei sferturi dintre adolescenti au gingii care sangereaza, potrivit statisticilor.
 
Clatiti-va sau mestecati guma fara zahar dupa mese. In plus fata de periaj si folosirea atei dentare, clatirea gurii cu o solutie antibacteriana poate ajuta la prevenirea problemelor dentare. Guma de mestecat fara zahar dupa o masa, de asemenea, poate proteja prin cresterea fluxului de saliva, care elimina in mod natural bacteriile si neutralizeaza acidul, insa aceasta este o solutie de nisa si nu ar trebui sa inlocuiasca un periaj complet.
 
Feriti-va de lovirea dintilor. Activitatile sportive si de agrement construiesc organisme sanatoase, dar ele pot reprezenta o amenintare pentru dinti. Asigurati-va, insa, ca intotdeauna folositi echipament de protectie corespunzator pentru activitatile desfasurata, altfel s-ar putea sa aveti nevoie de servicii de implantologie pentru a inlocui dintii deteriorirati.
 
Nu fumati. Petele de tutun afecteaza dintii si cresc semnificativ riscul de boli ale gingiilor si a cancerului oral. Daca sunteti fumator sau stati frecvent langa cei care fumeaza, trebuie sa incepeti sa opriti aceste obiceiuri.
 
Manancati inteligent. La fiecare varsta, o dieta sanatoasa este esentiala pentru sanatatea dintilor si gingiilor. O dieta bine echilibrata de alimente integrale - inclusiv nuci, fructe, legume si produse lactate - va furniza toate substantele nutritive de care aveti nevoie. Unii cercetatori cred ca omega-3 poate reduce, de asemenea, inflamatia.
 
Evitati alimentele care contin zahar. Atunci cand bacteriile din gura descompun zaharuri simple, ele produc acizi care pot eroda smaltul dintilor, deschizand calea spre degradare. Bauturile care contin zahar, inclusiv bauturile racoritoare si bauturile din fructe, reprezinta o amenintare, deoarece oamenii au tendinta de a le sorbi, crescand nivelul de acid din cavitatea bucala pe o perioada lunga de timp. Dintii cariati pot fi inlocuiti cu succes cu ajutorul unor servicii de implantologie sau prin diverse alte procedeuri stomatologice.
 
Controlul periodic este cel mai bun. Cei mai multi experti recomanda un control stomatologic la fiecare 6 luni - mai des daca aveti probleme, cum ar fi boli ale gingiilor. In timpul unui examen de rutina, medicul dentist indeparteaza placa dentara, verifica semne timpurii ale cancerului oral. Noua din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate daca este gasit destul de devreme.
 
„Afectiunile gingiilor, numite gingivita sau parodontita, sunt cauza principala a pierderii dintilor la persoanele in varsta. Din pacate, in momentul in care cei mai multi oameni observa oricare dintre semnele de avertizare ale parodontitei, este prea tarziu pentru a inversa prejudiciulPeriodic, medicul stomatolog ar trebui sa examineze gingiile pentru a depista problemele", explica dr. Andra Custura.
 
Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.