De ce avem nevoie de magneziu și în ce alimente îl găsim cel mai mult?

De ce avem nevoie de magneziu și în ce alimente îl găsim cel mai mult?

In organism, cantitatea de magneziu este de aproximativ 25 de grame, repartizata in oase (60%), muschi si organe (inima, creier, rinichi…). Functiile lui sunt multiple. Magneziul este implicat in peste 300 de reactii enzimatice. Fara magneziu, aceste reactii chimice necesare organismului nu ar putea avea loc. El contribuie la producerea energiei si la fixarea calciului in oase, noteaza adevarul.ro. Alte functii importante: sustine activitatea muschilor, participa la reglarea ritmului cardiac si la propagarea semnalului nervos. Sa nu uitam de rolul major al magneziului in cresterea imunitatii si reducerea stresului, potrivit femmeactuelle.fr. Toamna este anotimpul cand magneziul nu trebuie sa lipseasca din organism. Acest mineral ne ajuta sa facem fata modificarilor atmosferice din aceasta perioada, ne fereste de riscul depresiei sezoniere cauzate de reducerea luminii solare, favorizeaza relaxarea generala si starea de bine.

In mod normal, doza zilnica de magneziu este de 6 mg pe kilogram corp. Astfel, se ajunge ca, in medie, dozele pentru adulti sa fie in jur de 360 mg la femei si 420 mg la barbati. In cazul sportivilor, trebuie majorate aceste doze cu 10% pentru a compensa eliminarea magneziului prin transpiratie. Pentru femeile insarcinate, aportul zilnic recomandat de magneziu trebuie sa ajunga la 400 mg in trimestrul al treilea de sarcina si la 390 mg pe durata alaptarii.

Varstnicii, indiferent daca sunt femei sau barbati, trebuie sa aiba un aport de 400 mg magneziu pe zi. In privinta copiilor, doza de magneziu este de circa 80 mg pe zi la varsta de 1-3 ani, 130 mg pentru cei de 4-6 ani, 200 mg la 7-9 ani si 280 mg pentru varsta 10-12 ani. Pe durata intregii adolescente, fetele au nevoie de 370 mg de magneziu pe zi, iar baietii – 410 mg.

Printre alimentele cele mai bogate in magneziu figureaza: ciocolata, cacaoa naturala, cerealele integrale si produsele din cereale integrale (painea), fructele uscate si oleaginoase (nuci, migdale, fistic), bananele, avocado, leguminoasele (mazare, fasole, linte). Ouale, unele fructe de mare, ficatul sunt alte surse bune de magneziu. Pentru a va asigura necesarul zilnic de magneziu trebuie sa stiti ca si apele minerale sunt bogate in acest oligoelement.

Corectarea deficitului de magneziu este destul de simpla: este suficient sa consumati constant alimente bogate in magneziu. Puteti sa optati si pentru o apa minerala bogata in magneziu. In privinta suplimentelor nutritive pe baza de magneziu, medicii recomanda prudenta si spun ca acestea trebuie administrate numai cu aviz medical. Excesul de magneziu poate provoca efecte secundare mai ales in cazul persoanelor cu boli intestinale, renale, hemofilie sau anemie. Mare atentie trebuie avuta si in cazul copiilor, care nu trebuie sa primeasca suplimente cu magneziu fara recomandare medicala. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

Clejanii, acuzaţi de plagiat. Riscă să plătească o avere

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.