Cum poți scăpa foarte ușor de sughit!

Cum poți scăpa foarte ușor de sughit!

De cele mai multe ori sughitul este un act fiziologic necontrolat, inofensiv, care poate parea destul de amuzant. Copiii rad foarte mult cand se întampla asa ceva. Sughitul este o reactie reflexa pe care o persoana o poate avea din cauza unor factori si reprezinta spasme involuntare ale diafragmei produse la un moment dat.

Sughitul se poate produce dupa ce s-a baut rapid ceva rece.
Senzatia de sughit poate sa apara deseori din cauza alimentelor condimentate, a consumului excesiv de ardei iute.
Fumul de tigara poate fi si el un factor care provoca aceasta reactie reflexa necontrolata.
Prea mult alcool în organism poate cauza spasme ale diafragmei si deci sughit.
Sughitul apare de multe ori la masa, cand se bea sau se mananca prea repede, ca un act reflex al organismului la acumularea de alimente în esofag ce stimuleaza nervul vag.

Tulburarile de ritm cardiac pot cauza sughituri persistente.
Sughitul apare din cauza iritarii nervului motor al diafragmei, numit nerv frenic.
Anumite tulburari ale sistemului nervos central pot da simptome de sughit.
Tulburarile digestive (ex. boala de reflux gastroesofagian) pot provoca acest disconfort.
Sughitul apare si la femeile însarcinate.

Tumorile la organele interne pot cauza sughit persistent.
Sughitul este un simptom al îmbolnavirii organismului, poate sa se produca în cazuri de pancreatita, peritonita, pericardita, dar si înainte de un infarct miocardic. Varsaturile si sughiturile sunt semne ale unei iritatii peritoneale. Întotdeauna cand se manifesta si alte simptome alaturi de sughit ar trebui sa se mearga la un medic pentru ca poate exista o problema de sanatate.
Sughitul poate fi cauzat si de consumul unor medicamente, a unor injectii facute intravenos sau intramuscular. De asemenea poate sa apara în urma unor interventii chirurgicale la coloana vertebrala sau datorita unor tratamente pentru afectiunile si bolile digestive. Interventiile la aparatul digestiv sunt destul de complicate si pot da varsaturi, balonari, sughituri, greutate în regiunea epigastrica, eliminari spontane de gaze si dureri abdominale. În perioada de dupa interventia chirurgicala pacientul trebuie sa fie supravegheat (la mucoasa bucala, limba si abdomen), trebuie urmarita restabilirea functiei tubului digestiv la acesta.
Bolile de rinichi pot da simptome de sughit, cum este de exemplu insuficienta cronica renala.
Inflamatiile sistemului digestiv pot cauza sughit si alte simptome în organism.
Sughitul apare înainte sau dupa lesin, si poate fi provocat si de hipotermie.
Stresul si starile de nervozitate pot cauza acest disconfort în organism.

Cum scapi de sughit?
Încearca sa bei putina apa, dar încet si cu înghitituri mici. Daca bei repede sau prea multa apa dintr-odata este posibil sa nu-ti treaca, din contra sa sughiti si mai mult. Pentru a scapa de sughit poti bea un pahar cu apa plata în care ai amestecat o lingurita de otet de mere.

Pentru a stimula nervul vag trebuie sa cresti nivelul de bioxid de carbon si deci sa îti tii cateva secunde respiratia, fara a exagera (sunt suficiente 15 secunde). De asemenea o solutie este sa consumi o lingurita de zahar sau sa mananci o felie de paine uscata. Un remediu eficient este si sa respiri într-o punga curata de plastic, astfel va creste cantitatea de bioxid de carbon ce va stimula nervul vag si sughitul se va opri. În anumite situatii chiar si frecatul la ochi, stranutatul fortat sau scoaterea limbii exagerat afara poate ajuta contra sughitului. Pentru a preveni sughitul încearca sa nu bei mult alcool si sa nu consumi alimente prea condimentate, sau foarte iuti. De asemenea nu consuma mancare prea fierbinte sau prea rece. Daca sughitul este persistent si se produce frecvent trebuie obligatoriu sa consulti un medic, pentru ca factorii care l-au produs tin de anumite probleme de sanatate. Sunt medicamente care te scapa de acest disconfort, care te pot calma, te pot scapa de stres si depresie, îti pot relaxa muschii, etc.

Stirea anterioara

Ultimele ore din viața Emiliei Bubulac. Cum și-a găsit soțul mort!

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.