Botoșaniul se află printre cele opt județe în care există riscul apariției virusului pestei porcine africane. ANSVSA a luat toate măsurile de prevenire

Botoșaniul se află printre cele opt județe în care există riscul apariției virusului pestei porcine africane. ANSVSA a luat toate măsurile de prevenire

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat toate măsurile pentru a preveni apariția virusului pestei porcine africane pe teritoriul României, în momentul de față opt județe din nordul și estul țării prezentând o vulnerabilitate crescută de risc din cauza vecinătății cu Ucraina, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristian Duicu, director general în ANSVSA.

„În urma analizei de risc a rezultat că județele situate în nordul și estul țării prezintă o vulnerabilitate crescută din cauza vecinătății cu Ucraina, deși în această țară nu există niciun focar de pestă porcină africană. Este vorba de județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea. Măsurile au fost luate în toată țara, în urma apariției unui focar în Polonia în urmă cu două săptămâni", a spus Duicu.

România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, deși nu este periculos pentru om. Virusul este diferit față de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea și mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare și poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Specialiștii Autorității afirmă că transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploatații contaminate, cât și prin porcii mistreți. Mai există și un alt vector de transmitere, o căpușă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României.

"Riscul cel mai ridicat îl reprezintă mistreții, iar cheia de reducerea pagubelor la minim, în caz de apariție este detecția foarte timpurie și măsurile aplicate rapid și eficace. Ne interesează să conștientizăm populația ca să raporteze absolut toate mortalitățile în principal care se observă la porci și mistreți. Deși sezonul de vânătoare s-a terminat vrem să îi avertizăm pe vânători că în cazul în care virusul intră în populația de mistreți, pericolul este să rămână fără vânat", a adăugat specialistul ANSVSA.

În momentul de față au fost diagnosticate și notificate focare de pestă porcină africană în Lituania, Polonia și în Rusia, dar există un risc crescut pe Ucraina din cauza evoluțiilor politice din acea zonă.

Potrivit directorul general din ANSVSA, Autoritatea a aprobat în acest sens un plan de acțiune care constă în desemnarea a trei echipe de specialiști care au întocmit toate materialele pentru instruirea și informarea populației, dar și a celor care administrează fondurile de vânătoare asupra pericolului acestei boli în rândul animalelor.

"În următoarele trei săptămâni, până la sfârșitul lunii martie, aceste echipe se vor deplasa în județele de risc unde vor avea un program foarte clar de instruire și informare a medicilor veterinari din cadrul direcțiilor județene, a medicilor concesionari, dar și a responsabililor fondurilor de vânătoare. Vor face verificări în teren pentru a vedea cum s-au pregătit medicii veterinari, dar și deplasări în teritoriu la fondurile de vânătoare situate efectiv pe granițele județelor cu Ucraina", a explicat Duicu.

Acesta a precizat că împreună cu Ministerul de Interne s-a decis dezinfecția camioanelor care transportă animale sau produse de origine animală în județe cu risc, dar și pentru confiscarea produselor alimentare de origine animală din bagajele de mână ale persoanelor care trec frontiera.

„Am făcut adrese către Ministerul de Interne prin care le solicităm să verifice toate persoanele care trec frontiera din Ucraina în România și să confiște toate produsele alimentare din bagajele de mână pentru că un vector de transmitere este carnea și produsele din carne provenite de la porcii domestici posibil afectați. De asemenea, am solicitat ca toate camioanele de transport animale sau produse de origine animală care vin din Ucraina în România să fie dirijate prin punctele de trecere a frontierei, unde există patru PIF-uri, iar reprezentanții Direcțiilor Veterinare să verifice documentele și dezinfecția lor", a adăugat directorul general al instituției.

În opinia acestuia, măsura Ungariei de a dezinfecta toate vehiculele la granița cu Ucraina este puțin exagerată pentru că UE nu a luat această măsură pentru toate autovehiculele. Sursa: AGERPRES.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Ziua Bibliotecarului sărbătorită la Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.