Bombe chimice ambalate frumos

Bombe chimice ambalate frumos

Ce nu ne omoară ne face mai puternici, spune un proverb. Da, dar să fie cu moderație. Același lucru am putea spune că este valabil și în cazul băuturilor care „îți dau aripi“, respectiv energizantele. Aceste produse de sinteză, consumate regulat, nu neapărat în cantități mari, dau peste cap organismul, reușind ca acesta, dacă se continuă consumul, să ajungă în colaps.

Tinerii în special consumă aceste energizante în combinație cu alcoolul de multe grade, vodcă sau whiskey în special. Specialiștii atrag atenția că o astfel de combinație, pe un fond de oboseală, te poate aduce în camera de gardă. Asta, dacă ai noroc. Dacă cumva le combini și cu substanțe halucinogene, probabilitatea să îți cânte popa la cap este mult mai mare. Asociația Pro Consumatori a analizat mai multe produse energizante care se află la vânzare pe piața din România, iar concluziile acestor specialiști sunt dramatice. Conținutul acestor produse poate fi numit chiar bombă toxică. Conform unor statistici, piața băuturilor energizante din România se ridică la peste 250 de milioane de lei, adică peste 24 de milioane de litri de „energie“ sunt ingurgitate de români precum gâsca pusă la îndopat. Băgăm în noi tot ce vedem la televizor – de la vitamine la băuturi energizante. Orice, că are reclamă frumoasă. Un studiu al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că aproximativ două treimi dintre tinerii din Europa beau energizante. Aceste rezultate l-au determinat pe comisarul european pentru Sănătate să decidă interzicerea consumării acestora de către tinerii sub 18 ani. Consumarea zilnic a unei singure doze de energizant poate determina, în timp, îngustarea vaselor de sânge chiar şi în cazul adulţilor sănătoşi, arată rodale.com.

Boală lungă, moarte sigură

Într-o băutură energizantă sunt zece lingurițe de „zahăr“, adică 250 kcal. La acestea se adaugă patru tipuri de îndulcitori artificiali și de la doi până la nouă aditivi alimentari. Conținutul de cofeină reușește să îți dea aripi fiindcă echivalează cu trei cești de cafea espresso, iar doza de taurină (substanță produsă în mod normal de ficat) variază între 50 de mg și două grame. Îndulcitorii artificiali pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 41 de băuturi energizante, care prin formă şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei tinerilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului.

Zeci de chimicale în 250 de ml

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu, iar concluziile sunt îngrijorătoare. În cele 41 de produse analizate s-au identificat 31 de aditivi alimentari. 95% din produsele analizate conțin acid citric (E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității, este un compus organic care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant). Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. 63% din aceste produse conţin citraţi de sodiu (E331 – citraţii de sodiu sunt folosiţi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome). Produce efecte secundare precum greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc. 61% din produsele analizate conţin caramel cu sulfit de amoniu (caramel amoniacal) (E150c – caramelul amoniacal este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului). Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism. 45% conțin conservanţi artificiali. Benzoatul de sodiu, prezent în 32% din produsele analizate, este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, o substanță cancerigenă. 24% din produsele analizate conţin acesulfam K (E950 – acesulfamul de potasiu este un îndulcitor artificial care provoacă reacții alergice, migrene, greață, vomă, palpitații cardiace, pierderea memoriei și oboseală). 5% din produsele analizate conţin sucraloză (E 955 – sucraloza este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât zahărul, de două ori mai mare decât zaharina şi de patru ori mai mare decât cea a aspartamului). În compoziţia sucralozei există o substanţă numită clorină, care se regăseşte şi în compoziţia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectanţilor şi a unor tipuri de plastic.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii îşi pun mari semne de întrebare legate de siguranţa acestui aditiv. Moleculele de clorină scad fertilitatea şi au efecte neurotoxice. Sucraloza afectează timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Consumul ridicat de sucraloză duce la atacuri de panică, stări de agitaţie, dureri musculare. Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa Alz­heimer, Parkinson, Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie. Sursa: cotidianul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.