Artroza, o boală lentă, dar dureroasă

Artroza, o boală lentă, dar dureroasă

Artroza apare atunci cand cartilajul unei articulatii se deterioreaza progresiv si ireversibil. Procesul este unul lent, dar dureros. „Studiile din domeniu nu au stabilit care este cauza ce determina aparitia artrozei, dar se iau in calcul actiunea mai multor factori: ereditatea, tulburarile endocrine, obezitatea si tulbularile de nutritie, suprasolicitarea, slabirea fortei musculare, frigul, umiditatea, profesia, traumatismele sau leziunile de menisc si de ligamente. De cele mai multe ori acesti factori de risc sunt prezenti la sportivi, varstnici si in cazul persoanelor care au profesii solicitante”, spune medicul Tarek Nazer pentru Gandul.

Durerea este primul semn care prevesteste aceasta afectiune, „de regula apare dimineata, dupa o perioada de repaus, cand articulatiile sunt rigide. In timp evolueaza procesul degenerativ, iar miscarea devine limitata. Orice articulatie poate sa fie afectata de artroza, dar, de cele mai multe ori, cedeaza cele mai solicitate: genunchii (gonartroza), soldurile (coxartroza), articulatiile degetelor, coloana vertebrala (spondiloza sau spondilartroza), mai rar pot fi afectate articulatiile  umerilor si cotului”, declara ortopedul Nazer.

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va efectua un examen fizic complet prin care va examina articulatiile si va nota istoricul durerilor si al manifestarilor. „Apoi se vor efectua testele de inflamatie, proteina C reactiva, viteza de sedimentare si hemograma, completate de examene imagistice (radiografia si rezonanta magnetica”, precizeaza Tarek Nazer pentru sursa citata.

Tratamentul este dat pentru ameliorarea durerii, cresterea mobilitatii articulatiilor si oprirea evolutiei bolii. „Tratamentul in cazurile incipiente poate fi medicamentos pentru a combate durerile si inflamatiile, fizioterapia, kinetoterapia sau infiltratiile locale. Tratamentul chirurgical este recomandat doar in cazurile de artroza avansata, cand apare invaliditatea sau durerea cronica severa”, mai spune ortopedul Tarek Nazer. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.