Tamara Ciofu: „Moașele vor acorda asistență medicală comunitară alături de asistenții medicali și mediatorii sanitari”

Tamara Ciofu: „Moașele vor acorda asistență medicală comunitară alături de asistenții medicali și mediatorii sanitari”

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că în Camera Deputaților s-a adoptat marți legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 18/2017 privind privind asistenţa medicală comunitară, activitate care va fi realizată de asistenți medicali, mediatori sanitari și moașe.

„Am reușit să îi conving pe colegii mei parlamentari de importanța rolului pe care îl au moașele în urmărirea evoluției gravidei și în acordarea de servicii de sănătate materno-infantile în primul rând în cadrul grupurilor vulnerabile din comunitățile rurale. În experiența mea de medic pediatru am întâlnit multe cazuri în care au existat complicații la naștere tocmai din cauza lipsei unei informări și supravegheri permanente a femeii însărcinate sau a fătului. După ce legea va fi promulgată de președintele României și vor fi elaborate normele de aplicare de către Ministerul Sănătății, în fiecare centru comunitar integrat la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor va fi disponibilă o echipă de de asistenți medicali, mediatori sanitari și moașe”, a declarat Tamara Ciofu.

Parlamentarii din Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale la propunerea deputatului Tamara Ciofu au adoptat un amendament pentru includerea moașelor în cadrul echipelor ce se vor ocupa la nivel local de asistența comunitară. De asemenea, în forma finală a legii a fost reglementată și modalitatea de salarizare a moașelor, precum și finanțarea cheltuielilor pentru această categorie de personal care se va implica în acordarea asistenței medicale primare a gravidelor și în sesizarea medicului specialist în cazuri de urgență.

„Rezultatele se vor vedea imediat. O analiză efectuată de organizația internațională Save The Children arată că 38% din decesele nou-născuților la nivel european ar putea fi prevenite dacă moașele ar furniza servicii de sănătate de bază pentru 99% din femeile însărcinate. O moașă licențiată și cu drept de practică distinge în timp util anomaliile și recunoaște patologia la femeia însărcinată sau la făt și poate lua măsuri de urgență până la sosirea medicului. Astfel, prin prezența moașelor la nivel local va crește calitatea serviciilor de sănătate, și în special în mediul rural etapele de sarcină, naștere și lăuzie se vor desfășura sub observație permanentă, fără a avea loc traumatisme psihice și fizice”, a subliniat deputatul social-democrat.

În prezent Asociația Moașelor Independente reprezentate de președintele acestei organizații Melania Elena Tudose, respectiv consilierul juridic Adina Onea au elaborat în colaborare cu deputatul Tamara Ciofu un proiect de lege care urmează să fie depus în Parlament privind exercitarea profesiei de moaşă, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Național al Moaşelor din România.

Stirea anterioara

Accident grav în intersecţia morţii! Persoană încarcerată după ciocnirea brutală a două maşini!

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.