Rotaru, PSD: „Predare în limba maternă pentru românii din Ucraina”

Rotaru, PSD: „Predare în limba maternă pentru românii din Ucraina”

În urma demersurilor pe care le-a făcut Guvernul și Parlamentul României în ultimile zile cu privire la situația din Ucraina, s-a convenit ca limba română să se predea în ordine descrescătoare în comunitățile de români de la învățământul primar către formele superioare.

În momentul de față, reprezentanții celor două state continuă negocierile pentru stabilirea exactă a procentelor de predare la fiecare nivel de școlarizare. În acest sens, Ministrul Educației din România, Liviu Pop a fost în Ucraina pentru a discuta în detaliu cu omologul din Ucraina, Lilia Grinevich.

„Spre deosebire de președintele Iohannis care a întrerupt orice dialog cu autoritățile ucrainene, abandonându-i astfel pe românii din Ucraina, Guvernul și Parlamentul a continuat negocierile și a obținut predarea în limba maternă pentru comunitățile de români din această țară. În primul rând în calitate de român și apoi ca membru în Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților am considerat că este obligația mea să apăr drepturile comunității de români din Ucraina. Așadar, după ce am cerut denunțarea de către țara noastră a acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană dacă nu se revine asupra legii educație din Ucraina, am solicitat europarlamentarilor social-democrați de la Bruxelles să intervină la nivelul forurilor europene pentru respectarea drepturilor etnicilor români din această țară”, a declarat Răzvan Rotaru.

Săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, eurodeputatul PSD Emilian Pavel și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a instituțiilor europene cu privire la abuzurile împotriva minorităților din Ucraina pentru restrângerea până la desființare a învățământului de stat în limbile minorităților naționale.

„Eu cred în primul rând că Uniunea Europeană trebuie să reacționeze cu rapiditate și consistență față de astfel de derapaje. Cetățenii ucraineni de origine română, bulgară, poloneză, maghiară, sau chiar rusă, și orice minoritate în general, trebuie protejați împotriva oricărei încercări de omogenizare forțată. Ucraina nu va deveni o țară mai unită dacă își persecută proprii cetățeni! Ucraina nu va deveni o țară modernă impunând practici din alte epoci și regimuri. De asemenea, dacă Ucraina, așa cum pretinde, are aspirații europene, trebui să transmitem acestei țări, în modul cel mai hotărât, că noua lege a educației nu are ce căuta în Europa și nu putea fi promovată de o țară prietenă a Uniunii Europene. Din aceste motive, am cerut în plen sancționarea Ucrainei de către Parlamentul European și protejarea românilor care trăiesc acolo”, se arată în declarația politică susținută de Emilian Pavel.

Stirea anterioara

Șoferiță începătoare rănită într-un accident produs pe strada Primăverii

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.