Marius Budăi: „Prin legea prevenției peste 75 de milioane de euro pe an vor rămâne în buzunarele antreprenorilor români”

Marius Budăi: „Prin legea prevenției peste 75 de milioane de euro pe an vor rămâne în buzunarele antreprenorilor români”

„Prin legea prevenției peste 75 de milioane de euro pe an vor rămâne în buzunarele antreprenorilor români. În urma răspunsurilor pe care le-am primit la o serie de întrebări trimise către ministerele care asigură cadrul legal pentru funcționarea activității agenților economici din țara noastră am constatat că au fost aplicate peste 720.000 de amenzi contravenționale în valoare de peste 300 milioane de euro în ultimii patru ani pentru încălcarea prevederilor din Codul Muncii, Codul de Procedură Fiscală și Protecția Consumatorului”, a declarat deputatul PSD Marius Budăi.

Contravențiile la care face referire deputatul social-democrat sunt abateri minore care s-au referit în principal la: eliberarea unor documente cu întârziere, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, indicarea preţurile pe anumite produse într-un mod mai greu de citit, neafișarea orarului de funcţionare la intrarea în unitate, în mod vizibil din exterior sau redactarea incorectă a legitimațiilor de prezentare a vânzătorilor din anumite magazine

În urma adoptării legii prevenției pentru prima constatare a acestor contravenții, agenții comerciali vor fi sancționați cu avertisment și solicitați să urmeze un plan de conformare. Abia, după al doilea control, dacă aceștia nu vor remedia deficiențele constatate de organele de control în termen de 90 de zile vor fi sancționați cu amendă contravențională.

„Legea prevenției este foarte așteptată și chiar cerută de către mediul de afaceri din țara noastră de mulți ani. Controalele sunt cu adevărat sufocante în prezent și în multe cazuri conduc la închiderea multor afaceri și astfel ajungem la scăderea locurilor de muncă și la diminuarea taxelor care se colectează la bugetul național. Scopul principal al controlului fiscal trebuie să fie conformarea, nu sancționarea. Interesul statului este să încaseze taxe, nu să desființeze firmele și locurile de muncă. Subliniez însă, foarte clar că prevenția se aplică doar în cazul contravențiilor, dar nu și pentru infracțiuni”, a subliniat deputatul botoșănean.

Principiul fundamental al legii prevenției este să nu mai existe „nicio măsură de sancționare, fără o acțiune de prevenție premergătoare”.

În forma actuală a proiectului de lege aflat în dezbatere publică, Ministerul pentru Mediul de Afaceri are obligația ca în 12 luni de la data intrării în vigoare a legii să pună la dispoziția publicului un portal online, precum și materiale documentare și ghiduri tipărite cu informații actualizate pentru toate categoriile de antreprenori și societăți comericale din România.

În același timp, față de proiectul inițial, în forma prezentată pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, legea se referă și la prevenirea săvârșirii de contravenții de către instituțiile publice centrale și instituțiile publice locale.

„Fac un apel public la colegii mei parlamentari să organizeze fiecare în județele pe care le reprezintă în Parlament o dezbatere publică cu mediul de afaceri local pentru prezentarea măsurilor legii prevenției. Prima consultare publică privind legea prevenție am organizat-o la Botoșani alături de colegii mei parlamentari de la PSD și cu reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri. La această întâlnire la care au participat reprezentanții mediului de afaceri botoșănean au fost făcute anumite observații care au fost luate în seamă de Guvern în elaborarea formei actuale a legii prevenției și au fost analizate toate obligațiile pe care instituțiile statului trebuie să le îndeplinească atunci când vor merge în control după aprobarea acestui proiect de lege”, a arătat Marius Budăi.

Stirea anterioara

Guvernul a adoptat propunerea deputatului PSD Răzvan Rotaru pentru introducerea programelor IT în cheltuielile eligibile din Programul Start-up

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.