Alegeri prezidențiale 2014: Tinerii, marii absenți de la vot

Alegeri prezidențiale 2014: Tinerii, marii absenți de la vot

La fiecare nou scrutin, tinerii sunt marii absenţi de la urnele de vot. Impresia că votul lor nu contează ar fi principala cauză care îi ţine departe de procesul electoral. Dar motive sunt suficiente: scandalurile politice, promisiunile electorale neonorate şi spagile sub forma de cadouri de campanie.

Autoritatea Electorală Permanentă a creat un site dedicat celor care votează pentru prima dată. Instituţia nu are, totuşi, date referitoare la numărul de alegători tineri. „Atragerea tinerilor la vot este în primul şi în primul rând o responsabilitate a clasei politice. Nu avem o statistică a numărului de alegători tineri. Am constat şi eu din mass-media din site-urile de profil că există un interes crescut al tinerilor faţă de viaţa societăţii”, spune Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.

Specialiştii susţin însă altceva. Şi chiar propun soluţii pentru mobilizarea electoratului tânăr.

Cine câştigă alegerile în sondaje

„Candidaţii nu spun nimic despre tineret! Există ceea ce se numeşte campanie go to vote: a mobiliza oamenii la vot. Şi este un fel de campanie paralelă”, explică Dumitru Borțun, specialist în comunicare politică.

Conform unui studiu din 2009, cetăţenii au motivele lor pentru care preferă să stea acasă în duminica scrutinului. Mai ales tinerii tind să creadă că votul lor nu contează, pentru că oricum alegerile vor fi fraudate.

Cadourile şi promisiunile electorale, prin care candidaţii speră să câştige simpatia oamenilor, obţin exact contrariul.

Cetăţenii îi mai sancţionează pe politicieni prin absenteism şi pentru scandalurile politice la ordinea zilei şi pentru limbajul agresiv din campanie.

Există şi cetăţeni pentru care votul este o datorie de la care nu pot lipsi.

„Merg la vot ori de câte ori sunt alegeri. Consider că e datoria mea. Poate în perioada următoare voi decide cine merită votul meu”, spune o femeie.

Statisticile arată că din 1992 până în prezent, prezenţa la vot a tot scăzut, în total cu peste 20 de procente. Specialiştii consideră că situaţia nu va sta altfel nici la scrutinul din această toamnă.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Deputat Alexandra Huțu: „Vești bune de Ziua Familiei: Programul Național pentru creșterea natalității continuă și în acest an.”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.