UE nu mai este „lapte și miere” pentru niciun fermier. Continentul se scaldă în supraproducție

UE nu mai este „lapte și miere” pentru niciun fermier. Continentul se scaldă în supraproducție

In Franta, fermierii au blocat granitele spre Spania si Germania. In Belgia, protestele au fost insotite de incendierea cauciucurilor de tractoare si masini. In Marea Britanie, cirezi intregi au fost scoase pe plajele insulei, in semn de protest.Retragerea cotelor de lapte pentru fiecare tara a dus la o supraproductie nemaiintalnita, accentuate si de embargoul impus de Rusia pe produsele lactate din UE, relateaza Bloomberg.

Preturi ca in 2010
Laptele abundent de pe piata europeana a dus la o scadere a pretului pana la valoarea minima a ultimilor 5 ani.

Peste toate, o supraproductie globala face ca China sa isi fi redus deja cererea de lapte, in timp ce Rusia a decis sa mentina masura de embargo pentru alimentele din Europa.

"Ne indreptam spre un dezastru total. Pretul nu acopera costurile de productie", explica David Handley, presedintele unei asociatii de fermieri din Regatul Unit. Pana acum, acestia au organizat 100 de proteste in fata supermarketurilor.

Producatorii de lactate le cer marilor magazine sa plateasca un pret mai mare, in timp ce cumparatorii sunt indemnati sa cumpere marfa locala si nu produsele mai ieftine de import.

Piata libera
Cotele stabilite pentru fiecare stat in parte au reprezentat un sistem care a asigurat o oarecare liniste in Europa timp de 30 de ani. Anul acesta au fost inlaturate pentru a trece la o piata libera in interiorul UE.

Ca efect insa, nu au dus decat la o scadere cu 2,1% a pretului la lapte, branza si oua fata de anul trecut, dupa cum reflecta statistica institutiilor europene.

In Franta, de exemplul, pretul laptelui din comert a coborat chiar cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Britanicii se plang ca 40% din costul de productie al laptelui este trecut automat la pierderi. Laptele este achizitionat la un pret de 15 penny, mult sub costul de productie de 25 de penny.

Pentru multi, situatia aceasta este insuportabila. Handley, galezul de 63 de ani aflat in fruntea protestatarilor, spune ca in cateva luni isi va vinde cireada de 140 de vite pentru a pune capat pierderilor.

Productii record
In nord-estul Angliei, fermierii si-au scos vacile pe plaja Redcar pentru a-i convinge pe comercianti sa discute cu ei. Lituanienii au aruncat 30 de tone de lapte pe strazi dupa ce oferta primita de la retaileri a fost de 10 eurocenti/litru.

Este de asteptat ca, anul acesta, productia de lapte din UE sa creasca cu cel putin un procent, pana la 161,4 milioane de tone, dar si restul lumii este scaldat in supraproductie.

Departamentul de Stat pentru Agricultura al SUA estimeaza ca anul acesta se vor inregistra productii record de lapte, unt si branzeturi la nivel global.

O situatie care face ca doua dintre cele mai mari firme de produse lactate din UE, Royal Friesland Campina si Arla Foods, sa plateasca o suma cu 25% mai mica decat anul trecut pentru laptele colectat de la producatori.

Cerere redusa
Sunt vremuri grele pentru toti fermierii, dupa cum recunosc si reprezentantii lanturilor de supermarketuri. Partea proasta este ca nici nu se intrevad sanse pentru o crestere a preturilor pana in prima parte a anului viitor.

„Piata globala este cu adevarat scaldata in lapte", explica Kevin Bellamy, analist in acest sector pentru Rabobank International.

Etalonul pretului alimentelor la nivel global a coborat si el pana la cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, ca urmare a scaderii pretului la lapte, au remarcat economistii departamentului de Alimente si Agricultura din cadrul ONU.

Cererea de pe marile piete este de asemenea in scadere. China va importa o cantitate de lapte praf sub nivelul atins in ultimii patru ani, iar Rusia a decis sa isi tina in continuare portile inchise in fata produselor alimentare din Occident. Sursa: business24.ro

Stirea anterioara

Steaua și Dinamo remizează în derbiul României

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.