Trucuri să plăteşti mai puţin pentru căldura din apartament

Trucuri să plăteşti mai puţin pentru căldura din apartament

Un prim pas pentru a face economii în gospodărie pe timp de iarnă este stoparea pierderii de căldura prin perete, pe la ferestre sau uşi.

Evaluatorii in domeniul termic spun ca jumatate din caldura se risipeste din cauza deficientelor la constructie sau a utilizarii ineficiente a sistemelor de aerisire sau ventilatie. Cheltuielile - uneori astronomice - din timpul iernii cu incalzirea sau cu energia electrica ori gazul natural pot fi reduse, daca se apeleaza la citeva trucuri deloc costisitoare. De exemplu, intre calorifer si perete se poate aseza o folie din aluminiu termoreflectorizanta, care previne risipirea caldurii prin peretele exterior si redirectioneaza o mare cantitate de aer cald catre interiorul camerei. In acest mod, spun specialistii, temperatura din casa creste semnificativ. Ar mai trebui spus ca procedeul este folosit in statele nordice, unde exista un adevarat cult in domeniul eficientei energetice, scrie obiectivbr.ro.

De asemenea, in camera este indicat sa se evite asezarea unui obiect de mobilier la o distanta mica de calorifer. Specialistii in instalatii termice spun ca acelasi lucru este preferabil si in cazul perdelelor si draperiilor care impiedica raspindirea eficienta a caldurii in interior.

20% din caldura se pierde prin usi si ferestre
In plus, ferestrele clasice cu rame din lemn pot fi foarte bine etansate prin utilizarea garniturilor de cauciuc, iar produse din aceasta gama se gasesc in majoritatea magazinelor cu profil de constructii. De asemenea garniturile pot fi utilizate si pentru etansarea usilor, atit de interior cit si de exterior. In acest mod simplu poate fi stopat curentul de aer rece care razbate in camere din cauza proastei etanseizari a usilor si ferestrelor, astfel incit se consuma mai putina energie termica pentru incalzirea spatiului respectiv. Mai mult, cei care nu tin neaparat la estetica, pot sa opteze pentru aplicarea a inca unei folii de geam peste cea existenta la ferestre, pentru a dubla rezistenta la scurgerea caldurii din camera. Duse la perfectiune, toate aceste solutii sint incorporate in tehnologia timplariei termopan, este drept ca aici costurile sint un pic mai mari, dar si rezultatele sint pe masura, intrucit prin usi si ferestre, spun specialistii, se pierde cam 20% din caldura.

Tot in segmentul solutiilor care necesita investitii pentru a creste eficienta energetica se incadreaza si sistemele de termoizolatie, atit de interior cit si de exterior, precum si tavanele false. Trebuie mentionat aici ca, la nivel national, a fost demarat de mai multi ani un program de reabilitare termica a imobilelor de locuit. Avantajul accesarii acestui program este legat de finantare intrucit doar o treime din costurile aferente reabilitarii este suportat de beneficiar. Dezavantajul ar fi acela ca pe linga birocratia specifica sistemului, trebuie ca toti proprietarii din cladirea respectiva sa fie de acord sa-si faca aceste lucrari. Revenind la eficientizarea consumului de caldura, trebuie subliniat ca cea mai buna metoda de evidentiere a economisirilor rezultate prin aplicarea acestor metode este in contextul realizarii unei contorizari individuale a energiei termice. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Ce trebuie să consumi cel mai des iarna. Te protejează împotriva infarctului şi atacului cerebral

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.