Superstiţii de Anul Nou – ce să faci ca să-ţi meargă bine în anul care vine

Superstiţii de Anul Nou – ce să faci ca să-ţi meargă bine în anul care vine

Vechile credinţe populare spun că pe 31 decembrie se „îngroapă” anul vechi, se deschid cerurile şi vorbesc animalele. De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească porcul şi peştele, în schimb nu are ce căuta carnea de pasăre.

Potrivit muzeografului Carmina Maior, din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra, vechile tradiţii populare spun că în 31 decembrie „se deschid cerurile şi vorbesc animalele”, iar vremea arată cum va fi anul care vine. Dacă este senin, anul va fi secetos, dacă este înnorat, anul va fi ploios, dacă este lună plină, va fi an mănos.

Tot în noaptea dintre ani, se ascunde furca pentru ca ai casei să nu fie muşcaţi se şarpe, iar pe masa de Revelion se aşează carne de porc, „că merge înainte” şi peşte, pentru că este vioi. În schimb, nu se mănâncă pasăre, „că scurmă înapoi”.

În seara de Revelion se lasă porţile descuiate şi lumina şi focul aprinse, copii colindă cu pluguşorul şi sorcova iar ţiganii cu capra. În Mărginimea Sibiului, în noaptea dintre ani „se îngroapă anul”, ceata junilor aduce un „sicriu" cu zdrenţe şi îl arde în piaţa satului în chiotele mulţimii.

Pe 1 ianuarie, dacă este vreme bună, va fi anul bun; dacă ninge, va fi belşug; dacă este senin şi ger, oamenii vor fi sănătoşi, dacă pomii au chiciură, vor fi poame multe. În dimineaţa primei zile din an, oamenii pun mâna pe uneltele cu care vor să aibă spor la muncă.

Se merge cu „Pluguşorul”, „Vasilca”, „Sorcova”, „Semănatul”, „Dezlegatul anului”, se face „Masa Moaşei” iar oamenii îşi fac urări de sănătate şi belşug şi caută să fie veseli ca să le meargă bine peste an. La fel ca în noaptea de Revelion, se  petrece, se mănâncă preparate din porc (râmă înainte), nu se mănâncă pasăre (scurmă înapoi).

Oriunde ne-am afla, în noaptea care face trecerea între ani, trebuie să ţinem cont de obiceiurile vechi din bătrâni. Asta, bineînţeles, dacă vrem să ne meargă bine în noul an.

Potrivit tradiţiei, în noaptea de Revelion trebuie să facem gălăgie pentru a alunga spiritele rele.

Unii merg mai departe şi ţin în buzunar o căpăţână de usturoi, pentru ca spiritele rele să-i ocolească.

În ultima zi din an şi în prima zi din cel Nou nu daţi bani cu împrumut şi nu duceţi gunoiul, pentru că vă pierdeţi norocul.

A devenit deja tradiţie ca, în noaptea de Revelion, să avem bani în buzunar, ca să ne meargă din plin în anul care vine.

Se mai spune că primul om care ne va trece pragul casei în prima zi din noul an ne va influenţa tot anul.

Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, în timp ce persoanele brunete aduc noroc.

La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu, sau o altă culoare veselă, care să atragă energiile pozitive.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.