Rezervişti aflaţi în planurile de mobilizare, chemaţi la unităţile militare

Rezervişti aflaţi în planurile de mobilizare, chemaţi la unităţile militare

Autorităţile din Brăila doresc să actualizeze datele de evidență militară. „În perioada 13-15 octombrie 2015, în județul Brăila se desfășoară un exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare, condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne.

Pe timpul exercițiului, rezerviștii aflați în planurile de mobilizare sunt chemați la unitățile militare, pe durata a două-trei ore, în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire și actualizare a datelor de evidență militară, potrivit prevederilor legale in vigoare. Exercițiile de acest tip se planifică și organizează periodic în toate județele țării, în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării, dată cu cel puțin un an înainte de desfășurarea propriu-zisă a acestora”, se arată în comunicatul Prefecturii Brăila, citat de romaniatv.net

Senatul a adoptat marţi Legea privind Statutul rezerviştilor voluntari prin care cetăţenii români, cu domiciliul stabil în România, pot deveni rezervişti voluntari, în baza unui contract individual pe durată determinată şi în anumite condiţii.

Senatul, în acest caz for decizional, a aprobat cu o largă majoritate proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari.

Proiectul prevede că cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România pot deveni rezervişti voluntari. Mai exact, legea stabileşte „provenienţa, drepturile şi obligaţiile, modul de recrutare şi selecţie precum şi modul de îndeplinire a serviciului militar de către rezerviştii voluntari”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

„Prin prezenta lege, stabileşte o sursă sigură pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în caz de criză, la mobilizare şi război”, se mai precizează în expunera citata de Rtv.net.

Rezerviştii voluntari trebuie să fie devotaţi statului roman, să nu aparţină unor asociaţii religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau afectează desfăşurarea profesiei militare.

Rezerviştii voluntari vor avea drepturi salariale, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate şi vor încasa primă de fidelitate.

Actul normativ mai prevede că rezerviştii voluntari trebuie să execute instruirea în unitatea la care sunt încadraţi pe durata a 15 zile calendaristice, anual.

Senatul este camera decizională, proiectul de lege urmând să fie transmis Preşedintelui României spre promulgare.

În 19 iunie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, spunea că este nevoie de reintroducerea de urgenţă a stagiului militar voluntar. Anunţul său venea în contextul ameninţărilor tot mai dese ale Rusiei la adresa NATO şi al intensificării exerciţiilor militare ale Alianţei în regiune, inclusiv în România. Sursa: Nasul.tv

Stirea anterioara

Prognoza meteo pentru toată iarna. Europa, împărţită în trei

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.