Pierderea cardului de sănătate, pericol de moarte

Pierderea cardului de sănătate, pericol de moarte

„Vreau să mor când vrea Dumnezeu, nu când vor ei!”, sunt cuvintele disperate ale unei bătrâne din Bucureşti care, după ce i s-au furat actele într-un autobuz, s-a văzut în imposibilitatea de a-şi continua tratamentul pentru bolile cronice de care suferea. Cu toate că femeia de 76 de ani, cardiacă şi insulino-dependentă, a plătit să-i fie tipărit un alt card de sănătate, în baza căruia primea reţetele lunare, autorităţile i-au trimis duplicatul după aproape jumătate de an. CNAS şi CASMB se contrazic în privinţa termenului de valabilitate a adeverinţei înlocuitoare a cardului, amănunt care, practic, a lăsat mulți pacienți fără medicamente.

În toamna anului trecut, doi bătrâni din Capitală, soţ şi soţie, au fost victimele unor hoți de buzunare, în RATB. Aceștia i-au lăsat fără puţinii bani pe care îi aveau la ei, dar şi fără acte – printre care cartea de identitate şi cardul de sănătate, devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015. Dacă recuperarea CI-ului nu a fost o problemă, nu acelaşi lucru se poate spune despre card. Bătrânii au mers la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), au stat la cozi infernale şi au achitat cei 15,5 lei, potrivit normelor în vigoare, şi au aşteptat. În zadar, însă!

„Noi suntem oameni bătrâni şi, dacă nu avem cardul ăsta de sănătate, trebuie să scoatem bani din buzunar. Mi-au dat o adeverinţă care a fost valabilă două luni. S-au scurs cele 60 de zile, au trecut mai bine de patru luni şi tot n-am primit cardul, tot n-a ajuns. Trebuie să mergem la doctor şi nu ne primeşte nimeni, că n-avem cardul. Îşi bat joc de noi! Unde să mă duc, la ce uşi să mai bat ca să-l primesc? Soţia mea este o enciclopedie medicală! Dacă nu ia medicamentele, e un om mort. Şi nu avem bani să le cumpărăm. Am 86 de ani, dar eu atâta birocraţie şi bătaie de joc n-am văzut în viaţa mea”, ne-a povestit Ion Cârstea.

Întrebaţi cum se procedează şi în cât timp se emite un card de sănătate duplicat, în cazul în care documentul a fost furat, reprezentanţii Biroului de presă al CNAS ne-au răspuns că situaţia descrisă mai sus se încadrează în categoria „card pierdut/distrus”.

„Duplicatul cardului va fi eliberat în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul depunerii cererii. În această perioadă, persoana figurează în SIUI, asigurată şi cu card neemis. Porivit prevederilor Ordinelor MS/CNAS 557/246/2015 şi 559/248/2015, asiguraţii beneficiază de servicii medicale (...) în baza adeverinţei de înlocuire a cardului naţional pentru situaţiile în care se solicită emiterea cardului duplicat. Adeverinţa este valabilă trei luni de la eliberare şi încetează odată cu momentul activării cardului duplicat. Cardul duplicat se activează cu ocazia primei prezentări la medicul de familie sau a altui furnizor, în vederea acordării unui serviciu medical”.

După aproape patru luni, multe drumuri bătute până la sediul CASMB şi ore întregi de stat în picioare la cozi, bătrâna a reuşit să primească o altă adeverinţă înlocuitoare, valabilă, însă, tot două luni. Cardul de sănătate duplicat a sosit abia zilele trecute, după mai mult de cinci luni de la depunerea solicitării (noiembrie 2015). sursa: jurnalul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.