Parlamentarii pregătesc o super-imunitate a avocaților

Parlamentarii pregătesc o super-imunitate a avocaților

Parlamentarii vor sa schimbe legea avocaturii astfel incat avocatii sa nu poata fi perchezitionati, sa nu mai aiba obligatia de a denunta infractiunile si sa nu mai fie asimilati functionarilor publici, prin urmare sa nu li se mai aplice legislatia anticoruptie.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege de modificare a legii avocaturii, care a trecut deja de Senat. Modificarile aduse legii avocaturii au fost adoptate in unanimitate, a declarat vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul PNL Ioan Cupsa.

„Am adoptat raportul privitor la proiectul de initiativa legislativa cu nr. 555/2015, ceea ce inseamna o modificare substantiala la legea avocaturii. Legea avocaturii in forma pe care noi, astazi, am adoptat-o tine cont atat de interesele celor care fac parte din aceasta profesie a avocatilor, de interesele justitiabililor, cei care beneficiaza de interesele avocatilor, asa cum tine cont si de interesul general", a afirmat liberalul Ioan Cupsa, avocat membru al Baroului Bihor, adaugand ca, personal, considera ca legea este una echilibrata.

El a precizat ca deputatii au adoptat in mare parte amendamentele Senatului, criticate de catre Guvern si institutiile cu atributii in domeniul justitiei, printre care DNA si CSM, pe motiv ca ar duce la o forma de imunitate pentru avocati si la un "statut de impunitate fara echivalent".

Astfel, forma discutata de deputati a articolului 46 prevede ca "divulgarea de catre avocat, fara drept, a unei informatii confidentiale din sfera privata a clientului sau, sau care priveste un secret operational sau comercial care i-a fost incredintat in virtutea aceleiasi calitati sau de care a putut sa ia cunostinta in timpul desfasurarii activitatilor specifice profesiei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

 „Legea din acest moment este una functionala si trebuie sa o privim in contextul in care legislatia penala abia de doi ani este cladita pe noul Cod Penal si de procedura penala. Nu sunt realitati care au fost evidentiate ca justifica din punctul de vedere al corelarii normelor astfel de modificari", a conchis Gabriela Scutea.

Totodata, fata de versiunea Senatului, deputatii din Comisia juridica au respins in prima versiunea a raportului obligativitatea ca avocatii sa depuna la barou o declaratie pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca politie politica, si una din care sa rezulte ca nu este lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii.

La dezbatere au participar reprezentantii Ministerului Public, ai Ministerului Justitiei, ai CSM, reprezentanti ai profesiei si Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Legea ar urma sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor, for decizional, saptamana viitoare.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.