Ce soluție au au găsit românii ca să fenteze ascultarea telefoanelor pe cartelă

Ce soluție au au găsit românii ca să fenteze ascultarea telefoanelor pe cartelă

Cartelele pre-pay nu mai pot fi anonime după ce guvernul a aprobat, la cererea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, o lege prin care cumpărarea cartelelor telefonice se va face cu înregistrarea codului numeric personal. Românii au găsit însă metoda de a scăpa de riscul ca telefoanele să fie ascultate, scrie ziarulring.ro.

Sperietura că toate telefoanele, chiar şi cele cu cartelă, vor putea fi identificate şi ascultate după ce guvernul a dat undă verde unei modificări legislative prin care cartelele pre-pay nu vor mai fi anonime, s-a dovedit a fi fără temei. Şi asta pentru că românii au deja soluţii pentru această problemă. „Oamenii o să se ducă şi o să cumpere 100 de cartele şi o să le vândă în piaţă la Vitan, pentru că nu ai cum să pui o interdicţie la cumpărarea cartelelor. Sigur se va dezvolta o piaţă de achiziţie a mai multor cartele pentru a fi revândute. După părerea mea, legea aceasta vizează în primul rând teroriştii. Un om de afaceri sau un politician poate să trimită oricând pe cineva să ia o cartelă şi să se oprească pe stradă să-i zică unui amărât să cumpere cartele", ne-a declarat Mihai Belu, director general al unei companii de anchete şi filaj. În plus, este de aşteptat să apară anunţuri de vânzări ale cartelelor deja achiziţionate de către cei care vor să câştige ceva bani în plus. 13 milioane de numere de telefon, anonime

La ora actuală, în România există 13 milioane de cartele pre-pay, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul cartelelor SIM active. Potrivit unui proiect de lege iniţiat de guvern, ce urmează a fi aprobat de parlament, persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela. „În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale", a declarat Robert Cazanciuc, ministrul justiţiei. Colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă care achiziţionează cartele de tip pre-pay este obligatorie în Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Slovacia, Polonia, Cipru şi Lituania. Totodată, în România, peste 70% din apelurile la 112 sunt false, reprezentanţii STS plângându-se că nu pot detecta apelanţii din cauza cartelelor preplătite. „Va exista o piaţă paralelă a cartelelor pre-pay.", Mihai Belu, director general al unei companii de anchete şi filaj "Tehnic, toate telefoanele pot fi ascultate, însă la cartelele preplătite nu puteai identifica posesorul telefonului.", Mihai Belu. Sursa: ziarulring.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Intervenție cu șenilata după ce o tânără a căzut de pe bicicletă și s-a rănit

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.