Peste 300 de botoşăneni au trecut pragul Caravanei SMURD „Fii pregătit!” - FOTO

Peste 300 de botoşăneni au trecut pragul Caravanei SMURD „Fii pregătit!” - FOTO

Peste 300 de botoşăneni de toate vârstele şi din toate categoriile sociale au trecut pragul Caravanei SMURD “Fii pregătit!” de instruire a populaţiei pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă, sâmbătă şi duminică.

Vremea neprielnică sau distanţa nu au constituit un impediment pentru locuitorii judeţului dornici să înveţe să salveze vieţi. O parte dintre cursanţi au străbătut zeci de kilometri pentru a participa la lecţiile susţinute de inspectorii de prevenire şi paramedicii SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

Timp de două zile, cursanţii au învăţat cum să-şi protejeze propria viaţă, dar şi cum să-şi ajute semenii, atât teoretic, cât şi practic. Dacă inspectorii de prevenire le-au explicat  cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă, prezentându-le materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor derulate la nivel naţional „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale” şi „Nu tremur la cutremur”, paramedicii i-au învăţat cum să acorde primul ajutor.

Caravana „Fii pregătit!” este un proiect al Fundaţiei pentru SMURD, derulat cu susţinerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi finanţat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.

Caravana constă în deplasarea unui centru de formare mobil în care se organizează cursuri de instruire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă.

Centrul mobil este construit pe structura unui tir, are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor.

Sâmbătă, botoşănenii prezenţi în caravană au avut ocazia să-l cunoască pe pompierul maratonist Iulian Rotariu, care s-a întors recent din cea mai grea cursă, „Atacama Crossing”, cu un rezultat de excepţie, locul I la categoria de vârstă 40 – 49 de ani şi locul VI la general.

Pompierul botoşănean care „aleargă cu picioarele lui şi cu sufletul băiatului său” este singurul român care a participat la o astfel de competiţie extremă. Povestea subofiţerului care a  purtat, timp de şapte zile, steagul României pe o distanţă de 250 de km, în deşertul Atacama, s-a luptat cu propriile limite, dar şi cu o climă ostilă, pentru a face cunoscută cauza copiilor cu autism din Botoşani, a impresionat audienţa până la lacrimi.

Cu toate că a cunoscut „iadul” în Atacama, plutonierul major Iulian Rotariu doreşte să participe la alte competiţii extreme, respectiv „Sahara Race” din Namibia şi Antarctica.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.