Botoșani în topul județelor în care se cere cel mai des șpagă în spitale

Botoșani în topul județelor în care se cere cel mai des șpagă în spitale

Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc. Numărul bolnavilor care au recunoscut că li s-a cerut mită a crescut în ultimele luni, potrivit statisticilor.

România este fruntaşă în Europa în ceea ce privește corupția din sistemul sanitar. Cei mai mulţi bolnavi sau aparţinători dau bani sau alte bunuri pentru a primi cel mai bun tratament, ori pentru a avea acces rapid la investigaţii medicale.

Potrivit clasamentului, cea mai gravă situaţie privind solicitarea de bani sau alte bunuri este în Teleorman, Olt, Buzău şi Botoşani. Situaţia nu este prea bună nici în Capitală unde şi aici procentul mitei este din păcate în creştere. Procentul celor care spun că au dat şpagă a crescut din martie şi până în august, de la 1.61% la 2,06%, susține Ministerul Sănătăți. Datele sunt colectate şi puse pe hartă de un specialist în economie.

„Observăm constant același fenomen în sudul țării este cel mai mare procent de oameni care spun că li s a cerut șpagă urmând Moldova cu o mică excepție aici și după cel mai bine, cu cele mai mici în centru și vestul țării. Capitala se situează undeva la media țării, nici sus nici jos", a spus Dragoș Vana, Fondator Graphs.ro.

În topul clasamentului se afla Teleorman, aici peste 7, 33 % au recunoscut că li s-a cerut șpagă, iar pe următoarele locuri se află Buzău cu aproape 6%, urmat de Olt şi Botoşani. Cel mai mic procent s-a înregistrat in Cluj, Bistrita Nasaud si Timis cu putin peste 1%.Deşi datele privind mita sunt publice, autorităţile se fac că nu le văd.

„Ar trebui să avem și un nume și prenume cu privire la persoanele care au cerut mită. Dacă a fost un sondaj de opinie fără nume și prenume iar avem o problemă pentru că în mod normal se face un sondaj de opinie pe săvârșirea unor infracțiuni", a spus avocatul Adrian Cuculis.

Neregulile sunt recunoscute şi de Colegiul Medicilor din România care cere o nouă lege a malpraxisului. În România, potrivit statatisticilor, avem doar câteva cazuri de malpraxis finalizate.

Stirea anterioara

Devine interzis în România! Premierul face ravagii în industria jocurilor de noroc

Stirea Urmatoare

Pompierii au intervenit la stingerea a trei incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.