La Liceul Plopenii Mari din Ungureni, tinerii ar dori un plafon minim european pentru alocații

La Liceul Plopenii Mari din Ungureni, tinerii ar dori un plafon minim european pentru alocații

Prezenți la un exercițiu electoral de simulare pentru alegerile europene, organizat de Centrul Europe Direct Botoșani, tinerii de la Liceul Plopenii Mari – Ungureni au venit cu o propunere interesantă pentru viitorul Parlament European.

Propunerea este următoarea:  să fie recomandat un nivel minim în privința alocațiilor oferite de stat  până la împlinirea vârstei de 18 ani (în euro). Participanții la exercițiu au comparat, în prealabil,  nivelul și modul de stabilire al respectivelor alocații pentru mai multe țări europene și au observat că există diferențe apreciabile, care, în opinia lor pot fi armonizate.

În cadrul exercițiului care a durat mai bine de 2 ore și  la care au participat circa 30 de elevi și profesori s-au mai dezbătut și alte subiecte europene de actualitate: întâlnirile comisarului european Dacian Cioloș cu cetățenii, probleme de pe agenda alegerilor europarlamentare 2014 referitoare la mediu și schimbările climatice, locurile de muncă, drepturile lucrătorilor și ale consumatorilor, agricultură și pescuit.

În cadrul exercițiului, 5 tineri și-au exprimat dorința de a se înscrie în ”cursa electorală” pentru  simularea de alegeri europarlamentare în liceul lor. Ei și-au strâns echipe de campanie și, cu sprijinul Europe Direct, al domnilor profesori, și-au alcătuit platforme – program, prezentări interesante,  sloganuri.

După numărarea voturilor de către comisia special constituită rezultatele s-au dovedit foarte strânse. Câștigătoarea, Ghilan Monica, deosebit de bucuroasă și emoționată, a mulțumit colegilor pentru încrederea acordată și a împărțit tuturor participanților premiile oferite de Centrul Europe Direct: mici cadouri pascale și publicații.

Dl prof. Alexandru Dascaliu, director al Liceului Plopenii Mari, cadru didactic cu o pregnantă viziune europeană a declarat în final:

- A fost un exercițiu foarte interesant. Un exercițiu prin care am simțit pe viu faptul că, în viața publică, mai ales în viața politică, candidații - și, în special cei care reușesc – trebuie să însumeze foarte multe calități: atât cunoștințe cât și o bună capacitate de comunicare. Va fi bine ca, de acum înainte, în fața candidaților pentru alegerile europarlamentare -  și nu numai, să fiți foarte atenți la ceea ce ei promit. Ați observat că o campanie electorală cuprinde o serie de promisiuni, așa cum ați făcut și voi. Înainte de a vota - să analizați, să vedeți cât e posibil ca, din ceea ce spun cadidații, să se și realizeze. Iar când veți fi în cabina de vot, voi și buletinul de vot, să votați cu responsabilitate și în cunoștință de cauză.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.