Ce spune ministrul Educaţiei despre obligarea studenţilor la Medicină de a lucra în ţară

Ce spune ministrul Educaţiei despre obligarea studenţilor la Medicină de a lucra în ţară

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune, referitor la declaraţia lui Bănicioiu potrivit căreia studenţii de la Medicină care au burse de studiu ar putea fi obligaţi să nu plece în străinătate, că acest lucru trebuie analizat atent, întrucât trebuie respectată "libertatea de mişcare a oricărui cetăţean".

„În momentul de faţă, ce pot să vă spun este că e o preocupare pentru a putea face în aşa fel încât a învăţa, a studia şi lucra în România să constituie o alternativă viabilă pentru absolvenţii de învăţământ superior în general, pentru cei ai universităţilor de medicină şi farmacie, în special. Este o iniţiativă într-un cadru general care răspunde unei nevoi generale şi care trebuie atent analizată pentru a îndeplini pe de o parte obiectivele pe care le-am precizat şi pentru a respecta pe de altă parte şi libertatea de mişcare a oricărui cetăţean, fie el absolvent de învăţământ superior sau nu (...)", a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.

El a adăugat că "este în interesul României să poată asigura valorificarea resursei umane înalt pregătite în România".

Ministrul Sorin Cîmpeanu a participat, vineri, la festivităţile de deschidere a noului an universitar la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Studenţii de la Medicină care primesc burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obligă să nu plece în străinătate pe perioada studiilor de licenţă şi de rezidenţiat, pentru a opri exodul medicilor, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a spus, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, că deja există discuţii cu UMF, dar şi cu Ministerul Educaţiei pentru a vedea dacă există posibilitatea opririi exodului personalului medical prin interzicerea plecării în străinătate pentru studenţii care beneficiază de burse de studiu din partea Guvernului.

„Lucrăm cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studenţii care primesc burse de studiu. Trebuie să vedem în ce măsură este posibil pentru că dorinţele sunt unele, posibilităţile sunt altele", a afirmat Bănicioiu, precizând că trebuie ca o astfel de măsură să nu încalce directiva europeană privind dreptul la libera circulaţie.

Ministrul a explicat că acest lucru ar putea fi introdus prin modificarea unor acte normative deja existente asupra cărora se poate interveni prin hotărâri de guvern.

Lectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Ionel Sinescu, a spus că susţine un astfel de demers întrucât nu este benefic nici pentru statul român şi nici pentru societate faptul că studenţii pleacă în străinătate. Sursa: romaniatv.net

Stirea anterioara

STS pregătește un sistem pentru împiedicarea votului multiplu

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.