Biodiversitate și dezvoltare durabilă simpozion la Botoșani – FOTO

Biodiversitate și dezvoltare durabilă simpozion la Botoșani – FOTO

Varză din amidon produsă în chiuvetă, mazăre din boabe de soia cu metabisulfit, ouă din gelatină și chimicale, orez din plastic și rășini industriale, carne de vită contrafăcută, ulei „de măsline” care este de fapt ulei de palmier, pâine neagră din făină albă colorată sintetic, tăieței cu parafină și coloranți artificiali, lapte și produse lactate falsificate.

Nu este vorba de simple experimente culinare. Ci de alimente contrafăcute, lansate și vândute pe piețe, inclusiv în România. Le-au descoperit niște adolescenți inventivi și curioși de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani: Bursuc Izabela Teodora, Grindei Ruben, Radeș Andreea, coordonați de prof. Roxana Vatafu, Olivia Gornea și laborant Ana-Maria Cumpătă.

Tinerii experimentatori au încercat să producă și ei în laboratorul școlii astfel de ciudățenii nesănătoase, precum mazărea colorată sintetic sau produse lactate contrafăcute. Văzând că pot să dovedească falsurile, au lansat și un site interactiv iar alți colegi s-au prins în joc. Așa s-a născut ideea unei comunicări la Simpozionul academic „Biodiversitate și dezvoltare durabilă” desfășurat azi la Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani (director, prof. Liviu Constantin Bălan), în organizarea Asociației Pentru Dezvoltare Durabilă „OPTIM” Botoșani, condusă cu multă dăruire de prof. Constantin Corduneanu.

Un juriu compus din importante personalități ale mediului academic, în frunte cu dl Prof. Dr. Ioan Moglan, de la Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a hotărât decernarea premiului I, „Rucsacul verde”, oferit de Centrul Europe Direct Botoșani, proiectului prezentat mai sus și intitulat „Alimente sintetice într-o lume virtuală. Un alt premiu, „Șepcuța europeană” a fost oferit elevilor Avram Ana Maria, Matei Diana și Prepeliță Andreea, coordonați de prof. Gabriela Corduneanu, Diana Cărbunaru și Violeta Nanu de la același Liceu Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani. Ei au prezentat, în cadrul comunicării lor intitulate ”Eco-turism urban la Botoșani” un interesant tur al municipiului Botoșani căutând clădiri reprezentative și vestiții arbori de tisa. La categoria elevi de gimnaziu trofeul simbolic „Joc Europa” a fost adjudecat de un ieșean, Balan Alexandru Teodor, clasa a IV-a, coordonat de prof. Carmen Martiniuc de la Școala Gimnazială „B.P. Hasdeu”. Alexandru a adaptat pentru tema aleasă, „Biodiversitatea” jocul Minecraft care se poate dezvolta cu echipe întregi de tineri creatori.

A urmat un șir de comunicări de înaltă ținută științifică. Ca un singur exemplu: desenele după microscop efectuate cu incredibilă măiestrie de lector dr. Alin Popovici de la Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Au fost trimise la o importantă publicație științifică americană. Redactorul șef al acesteia a socotit desenele imposibil de realizat de o mână umană. I-au trebuit doi ani cercetătorului ieșean să refacă experimentul și să dovedească adevărul.

Lucrările simpozionului ajuns la cea de-a XI-a ediția vor continua mâine (în funcție și de starea vremii) cu o ieșire pe teren într-una din ariile Natura 2000 din județul Botoșani.

Stirea anterioara

Festivalul – concurs „Cântecul și dansul copilăriei” - FOTO

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.