România e solidară cu Croația după puternicul cutremur în care au murit cinci persoane și mai multe clădiri s-au prăbușit

România e solidară cu Croația după puternicul cutremur în care au murit cinci persoane și mai multe clădiri s-au prăbușit

Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului, conform Reuters. Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremurul s-a simțit la Zagreb, de asemenea în țările vecine, Bosnia și Serbia, dar și mai departe, în Italia. Echipe de la Crucea Roșie, pompieri și militari au ajuns în zonă pentru operațiunile de căutare și salvare, dar și pentru ajutorarea sinistraților. Sute de oameni au nevoie acum de adăpost. Darinko Dumbovic, primarul oraşului Petrijna, cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24sata că un copil şi-a pierdut viaţa şi că jumătate din oraş este distrus.

Cinci persoane au murit în urma cutremurului
 
Cel puţin cinci oameni au murit în puternicul seism produs marţi la prânz în Croaţia, informează dpa. O fată a fost omorâtă de o cădere de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb şi în epicentrul seismului cu magnitudinea 6,2, conform serviciilor de seismologie croate sau 6,4 conform celor americane.

Alţi patru oameni - un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său - şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Glina, a confirmat pentru presă viceprimarul Branka Baksic Mitic. O replică aproape la fel de puternică a zdruncinat regiunea la începutul după-amiezii, într-o serie de circa 20 de replici mai mici. O fetiţă de 12 ani şi-a pierdut viaţa în seismul care a lovit marţi centrul Croaţiei, a anunţat premierul croat Andrej Plenkovic, care s-a dus să viziteze locul catastrofei.

„Am fost informaţi că o fetiţă a murit (...). Nu avem informaţii privind alte victime”, a declarat Plenkovic presei locale.

Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru. Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături. Şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.

Statul român, pregătit să acorde sprijin autorităților din Croația
 
În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoștință a nefericitului eveniment produs în Croația, țara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4, autoritățile române și-au arătat disponibilitatea de a interveni și a acorda sprijin autorităților croate, a anunțat DSU. Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Dat fiind faptul că situația se află sub permanentă monitorizare a autorităților române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîțu și a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni și totodată, să sprijine autoritățile croate în funcție de nevoile solicitate de aceștia, în baza solicitării de asistență internațională.

Anunțul președintelul Klaus Iohannis
 
„România e solidară cu Croația în urma cutremurului care a lovit grav țara. Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat şi le dorim celor afectaţi să îşi revină cât mai curând. I-am transmis lui Andrej Plenkovic disponibilitatea noastră de a ajuta, în caz de nevoie”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter. Sursa: Agerpres, Pro TV

Stirea anterioara

Cele mai bune remedii naturale contra constipației

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.