Lucrau în Bruxelles şi ar fi dat orice pentru o porţie de mâncare românească. Într-o zi, le-a venit ideea salvatoare care le-a schimbat viaţa

Lucrau în Bruxelles şi ar fi dat orice pentru o porţie de mâncare românească. Într-o zi, le-a venit ideea salvatoare care le-a schimbat viaţa

În nordul Bruxelles-ului, în cartierul Schaerbeek, ajungi, la un moment dat, pe strada Avenue de la Reine. Şi dacă eşti român, o să te bucuri. Acolo, te întâmpină Bunicuţa, cu tricolorul la vedere şi cu vitrinele pline de bunătăţi. Iar dacă eşti într-o vizită mai lungă în Bruxelles, poate faci un popas şi la Place de la Brouckere, iar pe o străduţă la dreapta, mai ai o surpriză. Două restaurante româneşti cu mâncare tradiţională, unde sarmalele, micii şi papanaşii sunt la ordinea zilei. „De dorul produselor de acasă”, Silvia şi Daniel au deschis primul magazin românesc din Belgia, „La Bunicuţa”, iar Carmen şi Sorin s-au avântat cu primul restaurant tradiţional, „Restauration Roumaine”.

În Bruxelles poţi găsi aproape orice. Iar de aproape un deceniu, poţi găsi inclusiv produse tradiţionale româneşti şi restaurante cu mâncare ca la mama acasă. Clienţii sunt mai mult decât încântaţi, iar numărul lor este în creştere. Nu doar românii frecventează astfel de locuri, ci şi străinii. Iar produsele lor preferate sunt, aproape inevitabil, sarmalele şi pufuleţii româneşti. Pentru produse româneşti, în cartierul Schaerbeek, există „La Bunicuţa”, iar pentru o porţie de sarmale, de mici sau de papanaşi, pe strada Gretry aveţi două opţiuni: „Restauration Roumaine” şi „Rustic”.

Primul magazin românesc, în adevăratul sens al cuvântului, din Belgia, s-a deschis în 2007, pe strada Avenue de la Reine. Doamna Silvia, aşa cum îi spune lumea, lucra ca menajeră, iar domnul Daniel, în construcţii. Cei doi, care locuiau deja de trei ani în Belgia, duceau dorul produselor de acasă, aşa că s-au hotărât să facă ceea ce părea aproape imposibil la vremea respectivă: să-şi deschidă o afacere în Bruxelles. Silvia şi Daniel nu sunt un cuplu în viaţa personală, dar în afaceri fac un cuplu greu de egalat.

„Ne lipseau produsele româneşti, le primeam de acasă, cu autocarul. Aşa că ne-am gândit că dacă noi ducem lipsa acestor produse, cu siguranţă sunt mult mai mulţi care simt asta. Şi atunci am deschis acest magazin. A fost greu la început, investiţii, căutarea unui spaţiu de închiriat care să fie într-o zonă aproape de mijloacele de transport în comun”, a povestit Daniel Ianoş, unul dintre cei doi asociaţi.

Clienţii nu au venit imediat. Timp de câteva luni, Silvia Olari şi Daniel Ianoş au împărţit flyere la biserica românească din Bruxelles pentru a se face cunoscuţi. Acum însă, clienţii au devenit fideli, iar străinii le trec pragul în fiecare zi.

„Nu ne putem plânge, inclusiv clienţi fideli, şi români, polonezi şi bulgari, care cumpără slănină, afumături. Dar avem şi belgieni, care vin la noi pentru produsele naturale, precum ceaiurile, mierea de albine”, a adăugat Daniel.

Cum intri în magazin, observi că Silvia Olari şi Daniel Ianoş mai au un asociat: Bubu. Un bichon alb, cu capul cafeniu, stă liniştit la geam şi întâmpină clienţii.

Pe rafturile amenajate tradiţional, cu covrigi pe sfoară, legături de ceapă şi ştiuleţi de porumb, sunt orânduite tot felul de produse pe care le poţi găsi doar în România. De la gemuri şi borcane de compot, făcute în casă, până la cozonaci, cornuleţe, ciocolate Rom şi Făgăraş, covrigi de Buzău, plus vinuri româneşti.

Produsul preferat al străinilor nu l-am găsit pe rafturi. „Toţi vin şi cer pufuleţi, ei nu au aşa ceva. D-aia ni s-au şi terminat”, a explicat proprietarul „La Bunicuţa”.

Iar satisfacţia lor nu se măsoară în bani. Ci în vorbe bune. „Satisfacţia e atunci când clientul îţi spune „Vă mulţumim că existaţi”. Şi se întâmplă des asta”, a conchis Daniel Ianoş.

Când Maramureşul ajunge-n Bruxelles

Pentru Carmen şi Sorin Pop, numărul 13 nu le-a purtat ghinion. Asta pentru că pe strada Gretry, tocmai numărul 13, au deschis, în urmă cu opt ani, restaurantul tradiţional „Restauration Roumaine”. Şi afacerea le-a mers atât de bine încât, în 2013, au mai deschis un restaurant, „Rustic”, pe aceeaşi stradă, la câţiva paşi de celebrul Grand Place. Astfel, două localuri micuţe, în care muzica românească, inclusiv populară, îi încântă pe clienţi. Sursa: Gandul.info

Stirea anterioara

Declaraţiile incredibile ale avocatului unuia dintre violatorii din Vaslui: „Există martori. Fata a consimţit tot”

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.