Apare un nou indicator rutier în România! Unde va fi amplasat şi ce reprezintă?

Apare un nou indicator rutier în România! Unde va fi amplasat şi ce reprezintă?

S-a dat o nouă lege în Parlamentul României. Este vorba despre un nou indicator rutier la care toţi şoferii trebuie să fie atenţi. Unde va fi el amplasat şi ce reprezintă?

Apare un nou indicator rutier în România! Totul va fi implementat în urma unei legi adoptate recent în Parlament.

Noul indicator rutier va atrage atenţia asupra riscului de roaming involuntar
Mai exact, vorbim despre un semn de circulaţie pe care şoferii îl vor întâlni în localităţile din apropierea frontierelor României. Indicatorul le va atrage atenţia că în acea zona urmează să se conecteze automat la o reţea de telefonie mobilă care funcționează într-o țară vecină.

Noul indicator rutier este aşadar un avertisment menit să atragă atenţia asupra unei posibile supra-taxări. Oamenii riscă să fie expuși la costuri suplimentare cu operatorul de telefonie mobilă din cauza roamingului involuntar.

Indicatoarele care indică asupra acestei posibilităţi vor fi amplasate la intrarea în localităţile situate aproape de graniţă, pentru a atenţiona asupra riscului de roaming involuntar.

Totul a fost stabilit printr-un proiect legislativ menit să modifice și să completeze OUG nr.111/2011 privind comunicațiile electronice. Lista localităților cu astfel de indicatoare, cu toate că este previzibilă, va fi actualizată în mod constant, cel puțin o dată la trei ani.

Cum va arăta acest semn de circulaţie?
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va fi cea care se va ocupa de această actualizare. Prima listă a localităților cu risc de roaming involuntar ar trebui să fie publicată în maxim un an de la data intrării în vigoare a noii legi.

Următorul pas este ca ANCOM să notifice autoritățile locale din localitățile aflate pe listă, consiliile județene (în calitate de administratori ai drumurilor județene), dar și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (în calitate de administrator al drumurilor naționale), totul în termen de 60 de zile.

Apoi, în termen de şase luni, administratorii drumurilor trebuie să instaleze respectivele indicatoare rutiere la intrarea în localităţi.

Textul conţinut de noile semne de circulaţie va fi „Atenție! Risc de roaming involuntar”, scris cu majuscule. Cuvântul „Atenţie” se va scrie cu culoarea roşie, iar restul textului cu culoarea neagră.

Atenţionare de la ANCOM cu privire la roaming şi călătoriile în străinătate
ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificate vacanțe în străinătate, să acorde atenție sporită la utilizarea serviciilor de roaming și să verifice condițiile de utilizare, indiferent dacă destinația este în state care se află în Spațiul Economic European (SEE) sau în afara SEE.

Totodată, ANCOM afirmă că utilizatorii trebuie să fie atenți și la roamingul involuntar, care poate apărea în zonele de graniță.

în cazul călătoriilor în afara României, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul tarifar achiziționat include sau nu serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot beneficia de serviciul de roaming internațional numai dacă furnizorul de la care au achiziționat planul tarifar a încheiat contracte de roaming cu furnizorii din statele vizitate.

Pentru că tarifele pentru serviciul de roaming în afara SEE nu sunt reglementate, este important ca utilizatorii să verifice cu atenție, înainte de a efectua o călătorie în, de exemplu, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Israel, care sunt tarifele minime ce li se aplică în aceste state pentru serviciul de roaming internațional.

În țări precum Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru serviciile pe bază de abonament, operatorii percep tarife standard cuprinse între:

0,0090 euro/min și 1,4280 euro/min pentru apelurile primite;
0,0150 euro/min și 2,6418 euro/min pentru apeluri efectuate către România;
0,0060 euro și 0,4522 euro pentru un SMS trimis;
0,0007 euro/MB și 13,0900 euro/MB pentru internet.

Stirea anterioara

Cum recunoaștem și cum evitam intoxicațiile cu ciuperci

Stirea Urmatoare

Panică într-un bloc din Botoșani după ce o oală cu mâncare a fost uitată pe foc

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.