Anunț pentru șoferii care nu au domiciliul sau reședința în România! Ce se întâmplă cu permisele de conducere

Anunț pentru șoferii care nu au domiciliul sau reședința în România! Ce se întâmplă cu permisele de conducere

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus modificarea modificarea legislației rutiere pentru a simplifica procedura de restituire a permisului de conducere suspendat în anumite condiții. Legea vizează, de asemenea, șoferii cu permise obținute în străinătate.

Așadar, MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care se intenționează schimbarea Codului Rutier (OUG 195/2002). Una dintre aceste modificări vizează procedura de restituire a permisului auto, dacă acesta a fost suspendat în urma constatării că șoferul a consumat substanțe psihoactive.

Modificările propuse de MAI pentru Codul Rutier
În prezent, permisul de conducere poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale, dar MAI propune ca acesta să fie restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice. Astfel, s-ar renunța la procedura greoaie din cauza căreia restituirea permisului auto putea dura mult timp.

Proiectul de ordonanță vizează, totodată, și șoferii cu permise obținute în străinătate și care nu pot fi preschimbate în Romania. În prezent, ei sunt obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să susțină examenul pentru obținerea permisului în România. MAI propune însă ca aceștia să se poată înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică, întrucât deja au experiență anterioară în conducerea unui autovehicul.

De asemenea, o altă modificare vizează persoanele care nu au domiciliul sau reședința în România. Acestea ar putea înmatricula provizoriu un vehicul, dacă scopul este acela de a-l înmatricula în altă țară. În prezent, acest lucru îl pot face numai persoanele care au domiciliul sau reședință în România.

Cum se poate recupera permisul de conducere?
Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la dată constatării contravenției. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.

Contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliție pe rază căreia domiciliază sau, după caz, are reședința, în termen de 5 zile de la primirea înstiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere.

Recuperarea permisului de conducere este posibilă la expirarea termenului pentru care a fost suspendat, cu excepția situațiilor în care se impune retestarea pentru permis. Astfel, după promovarea examenului teoretic și terminarea perioadei de suspendare puteți solicita recuperarea permisului.

Pentru a solicita recuperarea permisului, trebuie să prezentați la sediul Poliției Rutiere următoarele documente: copie a dovezii de circulație, copie a actului de identitate și dovada achitării amenzii.

Trebuie să fiți atenți la următorul aspect. În cazul în care conducătorul de autovehicul săvârșește, într-un interval de 6 luni de la dată restituirii permisului de conducere, din nou o fapta care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majorează cu înca 30 de zile.

Când se suspendă permisul de conducere?
Permisul de conducere se suspendă automat atunci când conducătorul auto se află într-una dintre următoarele situații:

Pentru 30 de zile:
Șoferul depășește coloanele de vehicule oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată
Neacordarea de prioritate de trecere pietonilor ce traversează regulamentar
Neacordare de prioritate autovehiculelor care au acest drept
Nerespectarea regulilor privind depășirea
Nerespectarea indicațiilor agentului de circulație

Pentru 60 de zile:
Nerespectarea regulilor privind prioritatea, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, una dintre acestea avînd că rezultat producerea unui accident
Nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un anumit segment
Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana
Circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevră de depășire

Pentru 90 de zile:
La nerespectarea barierelor  sau a luminii roșii la calea ferată
Dacă șoferul conduce sub influență alcoolului
Dacă autovehiculul prezintă defecțiuni majore la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție
La depășirea cu mai mult de 50 km/ora a vitezei regulamentare
Sursa: capital.ro

Stirea anterioara

Șapte pași pentru un abdomen plat în doar șapte zile

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.