Băncile, obligate să fie mai „tolerante” cu executările silite

Băncile, obligate să fie mai „tolerante” cu executările silite

Uniunea Europeana a ajuns la un acord referitor la o directiva ce garanteaza conditii mai favorabile pentru debitori in cazurile de plata anticipata si de executare ipotecara. Directiva europeana elimina taxele percepute pentru plata anticipata a creditului, si cere bancilor o „toleranta rezonabila" pentru gasirea unei solutii pentru a evita executarea silita.

Dupa doi ani de negocieri, cele 27 de state membre, Comisia Europeana si Parlamentul European au dat unda verde textului legislativ, primul care va reglementa la scara comunitara acordarea de imprumuturi pentru cumpararea de bunuri imobile, a informat, marti, executivul comunitar intr-un comunicat citat de Agerpres.

Textul, dupa aprobarea formala, cel mai probabil va fi gata in luna iulie, va trebui sa fie aplicat de statele membre in termen de doi ani, a declarat pentru EFE eurodeputatul socialist spaniol Antolin Sanchez-Presedo, raportor al Parlamentului European.

Aurelian Dochia: Ar putea fi mai dificila acordarea unui credit ipotecar

Analistul financiar Aurelian Dochia a precizat ca masura va avea efecte diferite in functie de legislatia nationala din fiecare stat membru.

„Practica in tarile membre ale UE este foarte diferita in momentul de fata. Spre exemplu, in Irlanda debitorii sunt chiar foarte protejati ceea ce a facut ca, de multe ori, acestia sa inceteze platile catre banca in mod deliberat si voluntar pentru ca bancile nu le puteau face mare lucru. In alte tari lucrurile nu stau la fel. Sunt tari pentru care o asemenea directiva poate sa fie in favoarea debitorilor, dar sunt si tari in care deja debitorii au o pozitie foarte favorabila si nu cred ca o asemenea directiva ar mai putea imbunatati situatia lor", a precizat Aurelian Dochia pentru Business24.

Potrivit analistului, noua directiva ar putea obliga bancile sa isi ia alte masuri de precautie.

„Probabil ca ar putea sa fie mai dificila obtinerea unui credit ipotecar. Asa ca, intotdeuna aceste reglementari au efecte neasteptate, iar un efect ar putea sa fie reducerea creditarii de catre banci", a adaugat Dochia.

Ce se schimba in relatia client-banci

Diectiva va interzice penalizarea consumatorilor pentru plata anticipata a pretului total al imprumutului, insa va permite solicitarea unor "compensatii juste" in situatia in care debitorii decid sa lichideze ipoteca in anumite limite temporale.

In cazul intarzierii platii, bancilor li se cere ca executarea silita a ipotecilor sau evacuarea ocupantilor imobilului "sa nu fie prima optiune" si sa aplice "o toleranta rezonabila pentru gasirea altei solutii", a explicat europarlamentarul spaniol.Directiva limiteaza taxele impuse debitorilor in caz de neplata si le cere tarilor sa ia masuri vizand facilitarea achitarii datoriei de catre consumatori si evitarea indatorarii pe termen lung, masuri printre care este avuta in vedere si darea in plata.

Sunt prevazute, de asemenea, masuri impotriva publicitatii inselatoare cu privire la ipoteci. Consumatorii vor avea o "perioada de reflectie" sau "drept de resciziune" cu o durata minima de sapte zile dupa semnarea unui credit ipotecar si inainte ca acesta sa devina constrangator. sursa: bzi.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.