Trei evenimente omagiale dedicate Părintelui Patriarh Teoctist, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere

Trei evenimente omagiale dedicate Părintelui Patriarh Teoctist, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere

Vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a fost comemorat luni, 7 septembrie, în comuna botoșăneană Stăuceni, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naştere.

Început de an bisericesc bogat în evenimente religioase

În ultimele cinci zile, județul Botoșani a fost gazda mai multor evenimente religioase: sfinţiri de locaşuri de cult, dar şi unele evenimente organizate în memoria Preafericitului Patriarh Teoctist. Evenimentele au avut loc cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea celui de-al cincilea patriarh al României, vrednicul de pomenire Părintele Teoctist Arăpaşu. La toate aceste evenimente a participat și Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Evenimentele au debutat la biserica din satul Victoria - ctitorie a patriarhului, cu un simpozion la care au participat ierarhi, preoţi, autorităţi locale şi centrale, credincioşi din zonă. Printre cei care au fost prezenți s-a numărat și PS Părinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a conturat chipul celui de al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum l-a cunoscut personal: „l-am considerat fiind un părinte bun, cu un chip luminos, cu multă dragoste față de oameni și față de slujitori, după modelul Sfântului Ierarh Nicolae. (…) A știut să păstorească cu multă înțelepciune și să pună în valoare darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu și darurile moștenite de la părinții săi trupești. Atât în vremurile de constrângere, în anii comunismului, cât și în anii de libertate, Părintele Patriarh Teoctist a știut să conducă Biserica, pentru ca slujitorii și credincioșii să poată să-și îndeplinească misiunea”

Pe tot parcursul simpozionului au fost prezentate secvenţe video din viaţa Patriarhului Teoctist. La orele amiezii, s-a mers la mormântul părinţilor vrednicului de pomenire ierarh: Dumitru şi Marghioala, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. Evenimentele de luni s-au încheiat cu o vizită la Casa Memorială a Patriarhului Teoctist din satul Tocileni.

„Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!”

Evenimentele din acest început de an bisericesc au culminat cu hramul Mănăstirii Vorona, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, pe 8 septembrie, când a avut loc și resfințirea bisericii din cimitirul mănăstirii. Slujba de târnosire și slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de trei ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.    Conform tradiţiei, cei peste 2000 de credincioşi prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale.La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că viitorul neamului nostru și temelia vieții creștine îl reprezintă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și nașterea de prunci: „Privim în aceste zile la tot ceea ce se întâmplă în lume și în Europa. În general ne întristăm și zicem că nu este bine să vină atâția străini la noi, să vină atâția străini în Europa, pentru că nu sunt creștini. Un mare bărbat al neamului nostru, după numele lui, mare pedagog și ministru, Simeon Mehedinți, a spus câteva lucruri parcă profeții pentru ziua de astăzi: Tu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străinii peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!. Și spunea acest lucru într-o perioadă în care în țară erau 8 milioane jumătate de români și se nășteau 300.000 de copii pe an. Acum suntem cel puțin de două ori mai mulți ca număr, însă nașterile de prunci au scăzut la jumătate – 180.000.”

Stirea anterioara

Se schimbă programul de lucru al bugetarilor. Pauza de masă devine obligatorie

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.